Sleuteloverdracht 11 nieuwe duurzame conceptueel gebouwde sociale huurwoningen Mauritsweg Klundert

Sleuteloverdracht nieuwe duurzame sociale huurwoningen Mauritsweg in Klundert 

Op 21 december was het zover! De nieuwe bewoners van de Mauritsweg in Klundert kregen vanuit de verhuurmakelaars van Woonkwartier de sleutel van hun nieuwe woning. De bewoners namen met dikke glimlach hun sleutel in ontvangst. Een spannend moment! Een vraag die we in oktober kregen tijdens de eerdere kijk -en inmeetdag vanuit de bewoners: “Wanneer krijgen wij de sleutel? Het zou namelijk super zijn als we dit jaar een kerstboom kunnen zetten in onze nieuwe woning.” En dat is gelukt! Een mooi kerstcadeau. En een nieuwe start voor 2024!  

Terugblik 
We blikken graag met elkaar terug op dit sloop-/nieuwbouwproject. Zo maakten 9 verouderde woningen plaats voor 11 nieuwe woningen, gebouwd door onze partner en aannemer VB Bouw. De oude woningen zijn gesloopt, omdat deze scheef gezakt waren. Het herstellen van deze woningen was geen optie meer. Daarom zijn er nieuwe, mooie en energiezuinige woningen gebouwd. Woonkwartier vindt het namelijk belangrijk dat bewoners fijn, duurzaam en veilig wonen. Hiermee spelen we ook in op de actuele maatschappelijke vraag om kleinere, betaalbare woningen in de dorpskern Klundert. 

Conceptueel bouwen
De nieuwe eengezinswoningen hebben een woonkamer, twee slaapkamers op de eerste verdieping, een zolder en een tuin. Tijdens de bouw zijn er alleen hoogwaardige en duurzame materialen gebruikt. Ook zijn de woningen conceptueel gebouwd. Dit betekent dat de aannemer prefab elementen gebruikt, zoals complete gevels en daken. Deze zijn in de fabriek gemaakt. En op de bouwplaats in elkaar gezet. Met als voordeel een kortere bouwtijd en minder overlast voor de omgeving. Hierdoor konden de woningen, ondanks een langere aanlooptijd, binnen een half jaar worden gebouwd en opgeleverd.  
 
Feestelijke start 
Eind maart zijn de sloopwerkzaamheden gestart. En op dinsdag 4 juli is de start van de nieuwbouwwerkzaamheden gevierd. Tijdens dit feestelijke moment sloeg Wethouder Danny Dingemans namens de gemeente Moerdijk symbolisch een houten paal in de bouwgrond.  
 
Bewonerscommunicatie
We hebben geprobeerd om de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken. Zo hebben omwonenden met regelmaat een nieuwsbrief ontvangen over de voortgang van de werkzaamheden. En als dank voor hun begrip en geduld heeft Woonkwartier samen met onze  partner VB Bouw aan de direct omwonenden lekkere chocoladerepen uitgedeeld. Immers samen bouwen, is samen vieren. Ook hebben we de bouwhekken versierd met plantenbakken voor een wat vriendelijker groen aanzicht.

Schoolbezoek
Om ook de rest van de omgeving bij de bouwactiviteiten te betrekken, heeft de aannemer samen met Woonkwartier op het nabijgelegen SBO ’t Palet een presentatie gegeven over de wondere wereld van de bouw. En dat de bouwplaats geen speelplaats is. Vervolgens mochten de leerlingen onder begeleiding, en met bouwhelm, de bouwlocatie bezoeken.  Aan het eind van de rondleiding vroegen wij de kinderen: “Wat willen jullie later worden?” Enthousiast riepen de jongens en meisjes tegelijkertijd: “Bouwvakker!”
 
Kijk- en inmeetdag 
De nieuwe bewoners konden in oktober ook al een bezoek brengen aan hun woning tijdens de kijk- en inmeetdag. Dit was ook meteen een mooie kans om alvast hun nieuwe buren te ontmoeten. Ook is de ‘technische tafel’ die Woonkwartier heeft geïntroduceerd tijdens deze middag goed bezocht. Aan deze tafel gingen de technische collega’s van Woonkwartier, samen met de aannemer en de aanwezige wijkregisseur sociaal beheer in gesprek met de bewoners. Er werden veel vragen gesteld over schuttingen, elektrische kookplaten en het ombouwen van de zolder naar een extra slaapkamer. Waardevolle inzichten vanuit bewoners voor nu en in de toekomst!

Voorbeeld 
Uiteindelijk zijn de woningen begin december technisch opgeleverd. De Mauritsweg is een mooi voorbeeld van hoe Woonkwartier in de toekomst samen met de gemeente, partners, bewoners en omwonenden op meerdere plekken in wijken en kernen kleinere (conceptuele) nieuwbouwprojecten wil realiseren. 

We wensen alle huurders dan ook veel plezier en geluk in hun nieuwe woning!