Introductie slim digitaal en brandveilig toegangssysteem pilot complex Dr Huijsmansplantsoen Oudenbosch

Woonkwartier vindt het belangrijk dat onze huurders in een goed onderhouden en veilig appartementencomplex wonen. Daarom zijn we gestart met het aanbrengen van een innovatief digitaal RED-tag toegangssysteem gekoppeld aan rookmelders. Dit in samenwerking met De Brandweer en onze installatiepartner Polvo. In plaats van een sleutel, gebruiken de bewoners vanaf nu een tag.

Voordelen
Het nieuwe toegangssysteem heeft verschillende voordelen. Zo gaat bij een melding van het brandalarm de toegangsdeur van het complex automatisch van het slot. Op deze manier kunnen de hulpdiensten altijd, veilig en snel naar binnen. Dit zonder iets te forceren.

Ook heeft voortaan de aannemer altijd snel en eenvoudig toegang tot het complex. Dit door de veilige digitale mobiele app die Woonkwartier gebruikt. Om zo op afstand de aannemer toegang te verlenen. Handig in het geval van onderhoudswerkzaamheden.

Evaluatie pilot
We zijn gestart met een pilot in het complex Dr Huijsmansplantsoen in Oudenbosch. Inmiddels hebben we deze pilot afgerond. Als evaluatiemoment hebben we een inloopmiddag in de gemeenschappelijke ruimte van het complex georganiseerd. Dit om met elkaar in gesprek te gaan over wat de bewoners van het nieuwe toegangssysteem vinden.

De gemeenschappelijke ruimte en de bergingen van het complex zijn onlangs voorzien van rook- en hittemelders. Ook zijn er in de appartementen extra rookmelders opgehangen of melders vervangen. En de bewoners hebben allemaal een tag gekregen. Hiermee openen zij voortaan de voordeur van het complex en de berging.   

Feedback huurders
Het is de eerste keer dat Woonkwartier dit innovatieve en digitale toegangssysteem gebruikt. Tijdens de bijeenkomst gingen wij in gesprek met onze huurders. Met een kop koffie, thee en wat lekkers vroegen wij huurders naar hun ervaringen, opmerkingen, aandachtspunten en vragen.

Enkele reacties vanuit de bewoners:

“Dat de deur automatisch open gaat, als er brand is, geeft me een veilig gevoel”  

“Ik kan veel makkelijker binnen met de nieuwe tag. Ik hoef ‘m maar tegen de sensor aan te houden en de deur gaat open. Dat werkt veel makkelijker dan met een sleutel!” 

“Ik kom niet vaak in de berging. Alleen als ik het oud papier weg moet brengen, maar dan gaat het wel makkelijk. De deur gaat open met dezelfde tag!” 

Ook over de werkzaamheden in de appartementen zelf waren de bewoners te spreken: “Ik heb geen last gehad van de werkzaamheden. We kregen een keurige brief van Woonkwartier. En de monteurs kwamen op de afgesproken tijd om de rookmelder te installeren. De klus was zo geklaard”, zei 1 van de huurders.  
 
Verbeterpunten
En we waren benieuwd of er verbeterpunten waren. Zodat we van elkaar en met elkaar blijvend kunnen leren.

“Ik mis wel een gebruiksaanwijzing van de extra rookmelder die in mijn woning is geplaatst”, gaf 1 van de huurders aan. Een terechte opmerking. We nemen sowieso dit verbeterpunt mee bij de verdere uitrol van het toegangssysteem in onze complexen. Ook legde de aanwezige regievoerder Vastgoedbeheer van Woonkwartier aan de bewoners uit dat hij er in principe niet meer naar om hoeft te kijken. De batterij blijft namelijk 10 jaar werken. En als er stof in de rookmelder komt, kalibreert het apparaat zichzelf. Om zo blijvend optimaal te functioneren in het kader van brandveiligheid.  We hebben hier namelijk te maken met wat we noemen een slimme rookmelder. En als er iets mee is, kunnen wij als Woonkwartier in een app zien wat er aan de hand is.  

Ook zit de paddenstoelknop, om bijvoorbeeld de deur van de berging van binnen te openen, te ver weg. “De deur valt te vroeg dicht. Dan ben ik er bijna zegt 1 van de bewoonsters. En kan ik weer terug om opnieuw op de knop te drukken. Dat is soms wel vervelend.”

Geslaagde pilot 
Dank alle aanwezige bewoners voor het delen van uw ervaringen met ons! Woonkwartier koppelt deze waardevolle inzichten terug aan De Brandweer en onze installatiepartner. We gaan hier waar nodig mee aan de slag. En we nemen deze feedback mee in de verdere uitrol van het slimme en veilige toegangssysteem in onze complexen.

We kijken terug op een geslaagde pilot!