Downloaden energielabel nu ook voor huurders mogelijk
Huurt u een woning? Dan is het sinds kort mogelijk een afschrift van het energielabel van uw woning te downloaden op MijnOverheid. Om in te loggen en het afschrift te downloaden heeft u een DigiD nodig. Door te klikken op ''Wonen'' en vervolgens op de tegel ''Energielabel'' kan het gedownload worden.
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig uw woning is. Ook heeft het label invloed op de maximale prijs die wij voor een woning mogen vragen.
Hoe wordt het energielabel bepaald?
Om het energielabel van een woning te bepalen, laten wij een keuring uitvoeren door een gespecialiseerd onafhankelijk bedrijf. Tijdens deze keuring worden verschillende onderdelen gemeten. Het gaat hierbij om onderdelen die vast zitten in de woning. Denk hierbij aan isolatie, verwarmingssystemen, ventilatie en de opbrengst van bijvoorbeeld zonnepanelen.
Onze woningen worden minimaal eens in de tien jaar gekeurd. Veel van onze woningen zijn of worden momenteel verduurzaamd. In dat geval wordt een woning natuurlijk eerder opnieuw gekeurd.
Hieronder leest u antwoorden op veel gestelde vragen. Heeft u nog aanvullende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Antwoord op veel gestelde vragen
Wat is een energielabel voor woningen?
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Dit varieert van A (groen, zeer energiezuinig) tot G (rood, zeer energie-inefficiënt).
Hoe wordt een energielabel bepaald?
Om het energielabel van een woning te bepalen, laten wij een keuring uitvoeren door een gespecialiseerd onafhankelijk bedrijf. Tijdens deze keuring worden verschillende onderdelen gemeten. Het gaat hierbij om onderdelen die vast zitten in de woning. Denk hierbij aan isolatie, verwarmingssystemen, ventilatie en de opbrengst van bijvoorbeeld zonnepanelen.
Wie bepaalt welk energielabel een woning krijgt?
Wij laten de woningen altijd door een onafhankelijk en gecertificeerde energieadviseur beoordelen.
Hoelang is een energielabel geldig?
Een energielabel voor een woning is tien jaar geldig. Hierna moeten wij als eigenaar de energieprestaties opnieuw laten beoordelen door een gecertificeerd energieadviseur. Soms laten wij het energielabel al eerder opnieuw beoordelen. Dit doen wij als we een woning ingrijpend duurzamer hebben gemaakt waardoor het oude energielabel niet meer klopt.
Het energielabel van mijn woning verschilt van die van mijn buren. Hoe kan dit?
Het kan dat de energieprestaties van vergelijkbare woningen anders zijn. Bijvoorbeeld omdat de een beter geïsoleerd is dan de ander. Of omdat er een ander verwarmingssysteem in de woningen zit.
Een andere reden kan zijn dat de woningen op een ander moment gekeurd zijn. Omdat in de loop der jaren de berekeningsmethode is aangepast kan in sommige gevallen het energielabel minder gunstig uitvallen.
Ik heb een verbeterd energielabel maar mijn energierekening is toch hoog. Hoe kan dat?
Het energielabel geeft u alleen inzicht in hoe energiezuinig uw woning is. Om uw energierekening te beperken is het ook belangrijk dat u zelf zuinig met energie omgaat. Kijk voor tips op milieucentraal.nl.
Mijn energielabel is aangepast. Wat betekent dit voor mijn huurprijs?
U hoeft zich geen zorgen te maken. Zolang u in de woning woont heeft een aangepast energielabel geen invloed op de prijs. Gaat u verhuizen? Dan kunnen we het wel meenemen als we de huurprijs voor een nieuwe huurder bepalen.
Mijn woning heeft een gunstig energielabel maar mijn energierekening is nog steeds hoog. Hoe kan dit?
Een gunstig energielabel geeft aan dat de woning technisch gezien energiezuinig is. Maar het daadwerkelijke energieverbruik is ook afhankelijk van het gedrag van de bewoners. Zetten zij de thermostaat hoog, laten zij lichten onnodig branden en ramen open staan terwijl de verwarming aan staat, dan kan zelfs een energiezuinige woning een hoog energieverbruik hebben. Kijk voor tips om zelf energie te besparen op: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energie-besparen-in-een-huurwoning/