Pilot: Woonkwartier en aannemer Geluk leggen sedumdak op 5 sociale huurwoningen in Klundert

Woonkwartier en aannemer Geluk Groep hebben een sedumdak aangelegd op 5 sociale huurwoningen in de straat Molenvliet in Klundert. Een sedumdak wordt ook wel een groendak of een levend dak genoemd. Het is een dak bedekt met sedumplanten, die laag en vetplantachtig zijn. Het is een duurzame vorm van dakbedekking die steeds populairder wordt. Met de pilot wil Woonkwartier samen met partner Geluk inzicht genereren in de voordelen van deze dakbedekking. Daarnaast zijn wij benieuwd naar de aandachtspunten.

Pilot groendak
Woonkwartier vindt het belangrijk dat onze huurders fijn wonen in goed onderhouden, veilige en duurzame woningen. Voor nu en in de toekomst. Daarom is de woningcorporatie met haar partners en gemeenten in gesprek. Om als natuurinclusieve woningcorporatie met elkaar te ontdekken hoe slim in te spelen op de verduurzamingsopgave. Duurzame woningen zijn namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van onze huurders. Dit laatste afhankelijk van het energiegedrag van de huurder. Daarom zijn wij gestart met de pilot sedumdak.

Innovatief
Het is de eerste keer dat Woonkwartier een groendak aanlegt op een hellend vlak aan de voorzijde van de woningen. Wij werken hierin samen met Geluk. Deze aannemer heeft ervaring in het aanleggen van dit soort duurzame daken. Daarnaast zijn de 5 sociale huurwoningen in Klundert toe aan onderhoud.

Voordelen
De projectleider van Geluk licht de voordelen van een duurzaam dak toe: “Een sedumdak heeft veel voordelen. Het is milieuvriendelijk. Het dak verbetert de luchtkwaliteit, vermindert de CO2-uitstoot en bevordert de biodiversiteit. Ook heeft een groendak een isolerende werking. Hierdoor blijft de woning koeler in de zomer en warmer in de winter.”

Waterbeheer is een ander voordeel. “Een sedumdak absorbeert regenwater. En vermindert zo de hoeveelheid water die in het rioleringssysteem terechtkomt. Dat draagt bij aan het verminderen van overstromingen. En het beschermen van waterbronnen”, vertelt de projectleider. Daarnaast zou je het hemelwater kunnen opvangen. Om dit vervolgens weer her te gebruiken. Om het dak wanneer nodig te bewateren. Iets voor de toekomst om mogelijk verder te bekijken.

Een groendak ziet er ook mooi uit, voegt de projectleider van Woonkwartier toe. Omdat het een levend dak is, zie je het hele jaar door verschillende kleuren en texturen. En het duurzame dak vraagt weinig onderhoud. Sedum is een robuuste plantensoort die bestand is tegen droogte. En kan verschillende klimaten overleven. Zo ook het veranderende klimaat in Nederland.

Aandachtspunten
Naast voordelen, zijn er ook aandachtspunten. Installatie is daar 1 van. Het installeren van een sedumdak is complexer en duurder dan traditionele dakbedekking. Het vereist een waterdicht membraan, een drainagesysteem, een groeimedium en natuurlijk de sedumplanten zelf.

Ook kunnen niet alle bestaande structuren het extra gewicht van een sedumdak dragen, geeft de projectleider van Woonkwartier aan. “Het is dus belangrijk om een bouwkundige inspectie uit te voeren. En de berekening van de constructie door de gemeente te laten goedkeuren. Het sedum zelf is vaak niet zo zwaar, maar als alles vol zit met water of sneeuw, kan het gewicht makkelijk verdubbelen. “

Hoewel sedumdaken weinig onderhoud vragen, is het belangrijk om ze regelmatig te inspecteren. Daarom laat Woonkwartier ook 2 x per jaar iemand bij de bewoners langskomen voor onderhoud. Ze kijken naar de staat van het sedum, halen het onkruid weg, bemesten het en brengen nieuw zaad aan op plekken waar dit nodig is. Om het levend te houden. En er geen ongewenste plantensoorten groeien.

Ook moet je rekening houden met de periode wanneer je een groen dak aanlegt. De lente is ideaal, omdat alles dan groeit. Je zult hier dus rekening mee moeten houden in de projectplanning.

Kostentechnisch is het installeren van een groendak duurder. Deze investering aan de voorkant moeten we afwegen met de langere levensduur van wel 40 tot 60 jaar en langere onderhoudskosten op de langetermijn.

Bewonerscommunicatie en participatie
Het is belangrijk om bewoners aan de voorkant te betrekken in deze pilot. Zo is er een inloopochtend door Woonkwartier samen met de aannemer en leverancier van het groendak georganiseerd begin 2024. Dit om het gesprek met de bewoners van de 5 sociale huurwoningen aan te gaan over de benodigde opknapbeurt. En het aanleggen van een duurzaam dak. Door tekst en uitleg te geven over een sedumdak. Samen met de bewoners de voor-en nadelen af te wegen. En fysiek kennis te maken met dit duurzame dak. Dit door een voorbeeld te laten zien. Ook om wederzijdse verwachtingen met elkaar af te stemmen wat betreft het aanleggen van het dak. En in de nazorgfase.

Naast de inloopochtend, hebben de bewoners brieven ontvangen. En gaandeweg het project hebben de betrokken projectleiders en regievoerders vanuit de aannemer en Woonkwartier bewonersvragen beantwoord.

Reacties bewoners
De bewoners in Klundert zijn blij met het sedumdak. “Het groene dak ziet er mooi uit. Ik vind het fijn dat er zoveel beweging is in de straat. Er wordt hard gewerkt aan onderhoud van onze woningen. Woonkwartier en de aannemer hebben ons tijdig en goed geïnformeerd over het sedumdak en de onderhoudswerkzaamheden. Ook is iedereen aardig. En belangrijk, ze werken netjes.” Als aandachtspunt geeft de bewoonster ons terug dat ze wel benieuwd is naar hoe het dak gaandeweg reageert op onkruid en droogte.

Uitkomsten pilot
Bij alle 5 de huurwoningen zijn de groene daken aangelegd. Woonkwartier gaat samen met de aannemer de uitkomsten van de pilot bekijken. Woonkwartier streeft ernaar om de totale onderhoudswerkzaamheden aan de 5 woningen in Klundert eind april af te ronden.