Doorstromen naar een passendere woning

Het kan zijn dat uw huidige woning niet goed meer past bij uw persoonlijke situatie. Misschien heeft u inmiddels ander werk, een ander inkomen, onlangs gezinsuitbreiding gehad, of u heeft gezondheidsproblemen. Dit kan ervoor zorgen dat u graag wilt verhuizen naar een meer geschikte woning. Bijvoorbeeld naar een woning die groter is. Of juist kleiner. Of u woont toch liever gelijkvloers. Dan kan ‘doorstromen op basis van woonduur’ interessant voor u zijn. 

Doorstromen betekent dat u naar een andere huurwoning verhuist die beter aansluit bij uw wensen en behoeften. U krijgt weer meer plezier in wonen. En omdat u een woning achterlaat, komt er ook weer ruimte vrij voor anderen die op zoek zijn naar een woning.

Wanneer kunt u doorstromen?
Doorstromen is voor alle leeftijden. Om te kunnen doorstromen op basis van woonduur, moet u wel voldoen aan een paar voorwaarden:

  • U huurt minimaal 5 jaar lang dezelfde woning van Woonkwartier;
  • U kunt alleen verhuizen binnen de gemeente waar u momenteel woont;
  • U staat ingeschreven bij Klik voor Wonen;
  • U laat een woning achter als u verhuist;
  • U heeft bij uw inschrijving van Klik voor Wonen aangegeven hoe lang u huurt, wie de verhuurder is en of uw woning leeg achterblijft.

Wijzig uw inschrijving op Klik voor Wonen
Voldoet u hieraan? Dan kunt u reageren op doorstroomwoningen. U moet wel eerst bij uw inschrijving op Klik voor Wonen aangeven hoe u woont. Dit werkt als volgt:

  • Klik rechts bovenin op ‘inloggen’. Gebruik uw persoonlijke inloggegevens.
  • Ga naar ‘Mijn overzicht’ en vervolgens naar ‘Persoonlijke gegevens’.
  • Klik daarna op 'Huidige woonsituatie' en vul uw gegevens in.

Klaar? Woonkwartier controleert binnen 10 werkdagen de gegevens die u bij ‘Huidige woonsituatie’ heeft ingevuld. Daarna kunt u met voorrang reageren op een doorstroomwoning.

Reageren

Deze woningen herkent u aan het label ‘doorstroomwoning’ op de website van Klik voor Wonen. Hoe langer u huurt, hoe hoger uw positie op de lijst zal zijn. Wanneer meerdere kandidaten precies net zo lang een woning huren, gaat de woning naar de kandidaat met de langste inschrijfduur.

Laat u geen huurwoning achter? Of huurt u korter dan 5 jaar? Ook dan kunt u reageren op doorstroomwoningen. Houd er wel rekening mee dat u een lagere positie krijgt op de lijst van kandidaten. Huurders die aan de voorwaarden voldoen krijgen voorrang.

Is er geen kandidaat met een woonduur van 5 jaar? Dan wordt de woning toegewezen op basis van inschrijfduur.

Ongeveer 20% van de vrijkomende woningen wordt geadverteerd voor doorstroming. Hierdoor wordt het een mix van woningen in diverse straten, wijken en complexen.  

Meer weten?
Wilt u meer informatie over doorstromen? Neem dan contact op met ons klantadviescentrum via 0168 35 00 00 of via info@woonkwartier.nl.