Legionella

Legionella is een verzamelnaam voor een groep bacteriën. De legionellabacterie kan de veteranenziekte veroorzaken en kan ontstaan door inademing van besmette druppels waternevel. Bijvoorbeeld onder de douche of via airconditioning.

De ziekteverschijnselen van een legionellabesmetting ofwel van de veteranenziekte variëren van een lichte griep tot longontsteking. De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen (de incubatietijd) varieert van twee tot negentien dagen. Als u net terugkomt van vakantie, kan de besmetting al in het vakantieland zijn ontstaan.

Ontstaan legionella
De legionellabacterie komt voor in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater. Legionella is alleen gevaarlijk als deze zich vermenigvuldigt en via verneveling in de lucht komt. Het vermenigvuldigen gebeurt in water met een temperatuur tussen 25°C en 50°C.

Boven de 60°C gaat de bacterie dood. De legionellabacterie vermenigvuldigt zich alleen als het water niet doorstroomt, maar langdurig stilstaat in 'dode' hoeken en opwarmt. Sterke doorstroming van water voorkomt vermeerdering van de bacterie. Het is overigens niet gevaarlijk om besmet water te drinken.

Risico op legionellabesmetting
Het risico op besmetting in huis is minimaal. Het waterleidingbedrijf heeft de plicht veilig water te leveren tot aan uw voordeur. Zolang u de kranen en douche geregeld gebruikt en zorgt dat de watertemperatuur van de cv- ketel boven de 60°C staat afgesteld, is het risico op legionellabesmetting minimaal. We adviseren u wel om na bijvoorbeeld een vakantie de kraan een tijdje koud te laten stromen voordat u de douche gaat gebruiken.

Preventieve maatregelen
Bent u nieuw in de woning of op vakantie geweest? Laat dan zowel de warme als de koude kranen een paar minuten lopen. Leg de douchekop bij het afvoerputje terwijl u hem doorspoelt. Laat buiten liggende tuinslangen altijd goed leeglopen om te voorkomen dat de bacteriën zich kunnen vermeerderen in het achtergebleven water.

Meer informatie over legionella is te vinden op: