Koolmonoxide

Koolmonoxide
Koolmonoxide is een giftig gas, dat u niet kun ruiken en niet kunt zien. Komt dit vrij in uw woning dat kunt u er ziek van worden en het kan zelfs dodelijk zijn.   

Hoe weet ik of er koolmonoxide in mijn huis is?
Heeft u een CO2-meter in huis? Dan gaat deze af als het koolmonoxide-gehalte in de woning te hoog is. Verlaat dan onmiddellijk de  woning en bel de brandweer. Overige aanwijzingen  voor de aanwezigheid van koolmonoxide zijn:

  • een gele of oranje waakvlam in plaats van blauw. In dat geval moet u uw verbrandingstoestel laten nakijken;
  • als de ramen beslaan wanneer u bijvoorbeeld een was doet. Het is een teken dat de ventilatie in uw woning niet goed is;
  • wanneer u last heeft van misselijkheid of branderige ogen, dan kan dat komen door slechte ventilatie.

Oorzaak koolmonoxidevergiftiging: 
De oorzaak van koolmonoxidevergiftiging ligt vaak bij oude  gaskachels en geisers. Deze toestellen verbranden gas.  Als het apparaat niet goed functioneert of niet goed is onderhouden, dan wordt het gas niet volledig verbrand en kan er koolmonoxide in de lucht vrijkomen. Hierdoor   kunnen er gezondheidsklachten ontstaan. Dit risico is het grootst bij goed geïsoleerde woningen omdat er minder toevoer van verse lucht is. 

Vervangen open verbrandingstoestellen door Woonkwartier
Wij vinden het belangrijk dat woningen veilig zijn. Daarom zijn in 2019 alle open verbrandingstoestellen die bij ons bekend waren preventief vervangen en oude CV-ketels vervangen door HR-ketels. Een gesloten HR-ketel is bijvoorbeeld veiliger omdat hij een aanvoerkanaal heeft voor de zuurstof die nodig is voor verbranding en de verbrandingsgassen via het rookkanaal naar buiten gaan. Een gesloten systeem dus!